Informatie Spuitapparatuur

HVLP Systeem
Voor spuitwerk bij nieuwbouw en onderhoudswerk is er het vrij nieuwe spuitapparatuur, het "HVLP turbine systeem".
HVLP betekent High Volume Low Pressure = Veel lucht lage druk. De HVLP spuitapparatuur levert veel lucht met een lage druk 0,4Bar, waardoor minder spuitnevel ontstaat. Het HVLP systeem is het spuitsysteem voor het spuiten van houtwerk, deuren, radiatoren etc. Er word gebruik gemaakt van metalen schoepen die lucht aanzuigen en versnellen. Zo word er een luchtstroom naar de spuitbeker geleid, om deze op druk te brengen en veel luchtvolume aan het materiaal mee te geven wanneer het de spuitmond verlaat. Wel moet een HVLP turbine beschikken over minimaal drie schoepen achter elkaar (drie traps) om een benodigde luchtstroom van minimaal 2500 liter p/min te behalen om een professioneel resultaat te verkrijgen. Tevens heeft de luchtstroom een temperatuur van 110 graden wanneer het de turbine verlaat en zo dus de slangen flexibel maakt, en het materiaal enigszins verwarmt. Is een HVLP turbine met 1 of 2 schoepen (1 of 2 traps) uitgerust, dan is dit hobby apparatuur, en nauwelijks goed mee te spuiten.

De HVLP spuitapparatuur levert veel lucht met een lage druk, waardoor minder spuitnevel ontstaat. De apparatuur is klein, dus makkelijk vervoerbaar en je brengt in korte tijd veel verf aan met een hoogwaardig eindresultaat.Dit is het ideale systeem wanneer u fijn en strak spuitwerk moet uitvoeren, en wanneer het brute spuitgeweld van een Airless pomp liever niet gebruikt word. Met een airless systeem heb je tevens een halve tot een hele liter nodig hebt om je systeen en slangen te vullen. Door het gebruik van een onderbeker kan je tot de laatste druppel het materiaal opgebruiken. Voor het verspuiten van: lakken, beitsverven, latexverven(kleine hoeveelheden & zeer goed verdunnen), multi-color verven, autolakken, synthetische en watergedragen verven, 2 componenten verf. De te verspuiten producten dienen wel verdund te worden tot het punt dat het product niet meer spettert op de ondergrond. De ideale mengverhouding om met een HVLP turbine te spuiten is: 1 eenheid materiaal, 1 eenheid verdunner, en 0,5 eenheid verharder. Het spuiten van meerdere dunne lagen is wel aan te bevelen voor een optimaal resultaat.
Voordelen: Zeer egaal spuitresultaat. minder spuitnevel. Er word gespoten met lage druk dus een mooi resultaat. Eenvoudig in gebruik, makkelijk te reinigen, geen of nooit storingen. Licht in gebruik en de apparatuur is erg compact. Je brengt in korte tijd veel verf aan.
Nadelen: Beker is maar te vullen met 1 liter materiaal. Laag spuittempo, Niet het ideale systeem voor latex.

Perslucht systemen
Te verspuiten materiaal: 2 componenten verf, lakken en beitsen, synthetische lakken, water gedragen lakken en producten, brandwerende producten.
Voordelen: Geeft een mooi resultaat, eenvoudig in gebruik, makkelijk te reinigen, geen of nooit storingen. Spuitpistool is licht in gebruik behalve de compressor .
Nadelen: Veel spuitnevel dus veel afplakken, relatief veel druk 8Bar, Veel lawaai van de compressor.

Airless systemen: 
De meest gebruikte Airless pompen zijn de zogenaamde "FeramoTools" plunjerpompen of membraampompen.
Airless spuiten heeft als voordeel dat er geen structuur van de roller achterblijft in de latex, waardoor een zeer strak en egaal eindresultaat ontstaat. De Airless pompen zijn de ideale spuitapparatuur voor het spuiten van wanden en plafond met latex. Tevens kunnen bijvoorbeeld oude spachtel of oud spackwerk overgespoten worden zonder verlies van structuur. Bij Airless spuiten zuigt de pomp de verf op, en word deze onder hoge druk naar het pistool door een zeer kleine opening geperst, waarbij door de hoge druk de verf in minuscule deeltjes verdeeld wordt. Vanwege de hoge vloeistofdruk bij Airless spuiten kan de verf met grote snelheid aangebracht worden. Voor Airless spuiten is geen of weinig verdunning nodig, dus er kan een veel grotere laagdikte bereikt worden. Daarnaast is door het ontbreken van een luchtstroom zoals bij een compressor, de terugslag veel minder. Te verspuiten materiaal met een plunjerpomp : Water gedragen lakken, muurverven (latex), 2 componenten  verf, lakken en beitsen, synthetische lakken, brandwerende producten etc. Te verspuiten producten met een membraampomp: water gedragen materialen.
Om goed met een Airless spuit te kunnen spuiten, dient deze een minimale opbrengst te hebben van 1,5 liter/min. 
Voordelen: Hoge spuitsnelheid dus het ideale systeem voor het spuiten van grote oppervlakken. Hoge druk wat ideaal is voor dikke vloeistoffen. Voordelen van Airless spuiten t.o.v. pneumatisch spuiten (perslucht) zijn een veel kleinere terugslag, een grotere opbrengst, mogelijkheid tot het verspuiten van vicieuzere producten (minder oplosmiddelen) en dus een hoger rendement. 
Nadelen: Hogere aanschafprijs, zware apparatuur, minder regelbaar door de hoge druk van 200Bar, Veel spuitnevel dus veel afplakken, bij slecht onderhoud of schoonmaken kans op storingen. Verder blijkt dat de kwaliteit van de laag bij het verspuiten van 2 componenten, synthetische en water gedragen lakken met het Airless systeem meestal minder goed is dan het HVLP systeem, door de onregelmatige spuitstraal. Buiten de gewone spuitstraal, vormen zich onder en boven de spuitstraal kleine spetters en vlekjes. Dit geeft na overspuiten een onregelmatig verfoppervlak. Tevens is de levensduur aanzienlijk korter van de apparatuur wanneer u andere materialen dan water gedragen materialen gaat verspuiten.

Welk FeramoTools toestel komt voor mij in aanmerking? 
Voor een aankoop te overwegen raden wij aan eerst de onderstaande vragen voor uzelf te beantwoorden. Het belangrijkste element is een overzicht van uw toekomstige jobs. Machines worden dikwijls gekocht met een specifiek werk voor ogen. U moet zich laten adviseren en dan selecteren zodat de machine voldoet aan de vooropgestelde doelen.

1. Welk materiaal wil u nu spuiten en in de toekomst? 
2. Hoeveel liter per week wil u verspuiten? 
3. Welk energiebron hebt u ter beschikking? Is het binnen of buiten? 
4. Welk soorten ondergronden wil u spuiten? 
5. Hoeveel pistolen wil u nu gebruiken en in de toekomst? 
6. Welk type werk doet u nu en wil u doen in de toekomst? 
7. Welk slanglengte hebt u nodig? 
8. Hoeveel wilt u uitgeven aan een spuittoestel?

Meest  gestelde vragen:
Hoe moet ik spuittips voor mijn Airless pomp kiezen?
Tips voor een Airless pomp bepalen eigenlijk de druk waarmee het toestel werkt doordat het een obstructie is in de vloeistofstroom. Het creert een tegendruk. Tips die meegeleverd worden moeten voldoen aan een debiet (liter/minuut) en de druk (bar) van uw machine. De tip moet daarom gekozen worden in functie van de bereikbaarheid van het oppervlak en het soort vervuiling dat u wilt verwijderen van het oppervlak. Begin eerst met een tip met een brede hoek en gebruik smaller om meer reinigingsvermogen te concentreren. Test altijd eerst op een onzichtbare plaats. De druk verlagen kan steeds gebeuren door een grotere tip te gebruiken of verder van het voorwerp te spuiten. Probeer nooit de druk te verhogen door een tip met kleinere opening te gebruiken. Uw Airless pomp is ontworpen voor bepaalde druk en het overdruk klep zal de te hoge druk afvoeren boven een bepaald maximum. U loopt het risico de machine te verbranden omdat het niet ontworpen is om lange tijd tegen hogere toerentallen te werken.

Welke latex merken zijn aan te bevelen om te gebruiken met een Airless pomp?
Gebruik ten alle tijde normale latex, dus geen dubbel dekkende, powerdek, en andere te dikke latexen die gemaakt zijn om dik te rollen en uit te smeren. De dunne normale latexen zijn tevens goedkoper en vloeien veel mooier uit op de ondergrond. Latexen van de merken: VEVEO ac-plus, SIGMA, SIKKENS, HISTOR zijn de ideale merken om te gebruiken. Verdunnen tot 30% met water is toegestaan, en bij sommige merken zelfs aan te bevelen om een mooier strakker resultaat te krijgen. Kant en klare spuitlatexen van de bekende merken zijn zonde van uw geld, aangezien dit de normale latexen zijn die al vanuit de fabriek 30% met water verdunt zijn.

Hoe weet ik dat een tip aan vervanging toe is?
Als de tip uitslijt zal de spuithoek verkleinen. Spuit een testbeeld met een nieuwe spuittip en behoud dit spuitbeeld als een referentie. Vergelijk regelmatig met uw huidig spuitbeeld en vervang als het beeld 25% kleiner is dan de oorspronkelijke hoogte.

Hoe gaan mijn tips langer mee?
De gebruiksduur van een tip wordt bepaald door de abrasiviteit van de verf en de spuitdruk aan de tip. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang een tip meegaat omdat alle coatings verschillend zijn en bij verschillende drukken gespoten worden. De beste manier om de tip leeftijd te verlengen is te spuiten aan de laagst mogelijke druk om verstuiving te bekomen. Voor u het werk aanvangt doe eerst een test aan de laagst mogelijke drukinstelling. Verhoog daarna de druk zodat het spuitbeeld optimaal is.

Hoe kies ik de juiste tip voor een andere verf?
Wij bevelen het gebruik van omkeertips aan. Deze zijn ontworpen voor snel reinigen bij een eventuele verstopping en voor snelle uitwisseling –zonder gereedschap- naar een andere maat. Zij bestaan in 5 modellen geschikt voor elke situatie van fine finish tot heavy-duty toepassingen. Standaard tips weerstaan aan een werkdruk tot 345Bar. De juiste tip wordt gekozen op basis van viscosiviteit van de coating en de uitgangsdruk van het spuittoestel. Gebruik kleinere openingen voor laag visceus materiaal zoals beitsen en sommige lakken. Grotere openingen zijn beter voor zwaardere coatings zoals latexen en solvent gedragen verven. Wees zeker dat de pomp een hoger debiet heeft dan het debiet van de tips. Het is beter te beschikken over een pomp met een beduidend hoger debiet dan de tip omdat bij tipslijtage de opening vergroot.

Kan men latex en lakken spuiten met hetzelfde pistool en slang?
Antwoord: Wees zeker dat uw spuittoestel de geschikte druk kan leveren voor de verf dat u wil spuiten. Als minimum bevelen wij u het gebruik van een zuivere slang aan voor lakken omdat het oplosmiddel voor lak achter gebleven verfresten zal oplossen indien de slang gebruikt wordt voor verschillende coatings. De verfresten verplaatsen zich en zullen verstoppingen veroorzaken. Ideaal voor de schilder is te beschikken over een slang en pistool voor latex en een apart stel voor lakken.

Op bouwplaatsen waar het stopcontact ver weg is. Wat is het beste? Een lange verlengkabel gebruiken of de verfslang verlengen? Waarom?
Normaal gezien is het aangeraden bijkomende verfslang te gebruiken in plaats van een verlengkabel. Dit garandeert dat uw spuittoestel genoeg vermogen krijgt om de nodige druk te leveren voor de verstuiving. Een verlengslang met een grotere diameter (3/8") kan gebruikt worden om de druk te behouden aan de spuittip. De slang met de grootste diameter wordt steeds aan het toestel gemonteerd. Als u toch een elektrische verlengkabel gebruikt consulteer de technische gegevens van de machine voor de diameter en maximum lengte van de verlengkabel. Gebruik altijd 3 x 2,5mm² . Zelfs dan is dit bij lange afstanden geen garantie voor een goede werking.

Soms zuigt de pomp niet aan, gewoonlijk is dit ‘s morgens bij het begin van het werk. Hoe komt dit?
De meest voorkomende reden is dat de inlaat kogelklep niet juist op de zitting valt. De klep is ‘verkleefd’ door verf, oplosmiddel of restanten. Klop tegen de onderpomp met een rubberen hamer zodat de klep terug op de zitting ligt. Om dit te voorkomen moet men beter reinigen op het einde van de dag.  Andere mogelijke redenen zijn een versleten O-ring aan de aanzuigslang: is te vervangen. Span eventueel de koppelingen aan de zuigkant aan indien nodig en controleer op eventuele luchtaanzuigingen.

Verkoopt FeramoTools rechtstreeks aan schilderbedrijven en particulieren?
FeramoTools verkoopt zijn producten aan bedrijven en particulieren door middel van de website: ww.feramotools.com ,
www.hvlp.nl  en verdeeld zijn producten in de wereld via een netwerk van erkende distributeurs om de service aan de eindgebruiker –schildersbedrijf - te kunnen garanderen. Deze verdelers volgen trainingen en zijn op de hoogte van evoluties en toepassingen. Het aankopen van spuitapparatuur zonder te kunnen rekenen op de juiste informatie en een degelijke technische ondersteuning geeft aanleiding tot machine stoornissen en uitval op het moment dat u rekent op een onberispelijke werking.

Waarom als schilder investeren in een Airless?
Feiten:
Productiviteit is het aantal M² per man per dag: Airless 800M² per dag, met de rol maar 240M² per dag.

Wist u dat?
- Spuitapparatuur in 15 minuten is schoon gemaakt?
- Het opstarten veel sneller gebeurt?
- Airless spuitapparatuur heel weinig overspray heeft en HVLP systemen nauwlijks?
- Een nog hogere prestatie kan mits gebruik van een verfcontainer en of een verlengd pistool?

Wat zijn de basisregels voor het onderhoud van mijn FeramoTools machine?
Vooreerst en belangrijk: lees en begrijp de gebruiksaanwijzing. Het bevat informatie over de werking, de veiligheid en de garantie. Het zal vele vragen beantwoorden.

Dagelijks onderhoud houd in:
Nazicht van de pakkingmoer zodat ze juist genoeg aangespannen is om lekken te voorkomen.  Span niet te vast aan, en alleen wanneer hier lekkage optreed. Controleer het oliepeil en vul bij indien nodig met SAE 10-40SE of SF. Controleer alle koppelingen op lekken, eerst de druk aflaten voor het bijstellen. Reinig alle filters.
Van de elektrische toestellen: controleer het netsnoer op beschadiging en vervang eventueel, zie ook de aarding na! Spoel de sprayer door met terpentine aan het einde van elk werk om corrosie of bevriezing te voorkomen. Reinig de voetfilter, de aanzuigbuis en de aanzuigslang.

Wekelijks onderhoud houd in:
De toestellen met benzine motor, reinig de luchtfilter van de motor.

Hoe moet ik mijn toestel voor langere tijd opbergen?
Als uw toestel enkele weken of maanden niet gebruikt zal worden moet u goed doorspoelen. Als u water gedragen verf gespoten hebt spoel met water en daarna met terpentine tot dat het water uit het toestel is. Laat de pomp, slang en pistool gevuld met terpentine. Als u olie gedragen of synthetische  verf gespoten hebt dan dient u niet te reinigen met water maar met terpentine. Laat nooit water in het toestel omdat de inlaat kogel zal roesten, ook kan de pomp bij opslag in een magazijn bevriezen met schade tot gevolg.

Mijn pistool en pomp lekken nadat ik gereinigd heb met thinner.
De pomp pakkingen kunnen bijna versleten zijn zodat de thinner de verfresten tussen de pakkingringen oplossen en zo lichte lekken doen ontstaan. Als u terug begint te spuiten zal de verf traag de openingen tussen de pakkingen terug opvullen. Probeer de dichtingen bij te stellen met de respectievelijke schroeven om het lekken te stoppen. Eventueel kan het noodzakelijk zijn om nieuwe pakkingen te plaatsen.

Hoe dikwijls moet ik de pakking van een Airless aanspannen?
Het is een goede gewoonte wekelijks de pakkingsmoer na te zien en lichtjes aan te draaien INDIEN NOODZAKELIJK omdat er lekkage rond de packingmoer is. Gebruik de bijgeleverde stelsleutel met de twee metalen puntjes om de moer aan te draaien.pompen of van nieuwe dichtingen voorziene pompen moeten gewoonlijk bijgesteld worden na het eerste gebruik.

Hoe kan ik op mijn werk de juiste viscosiviteit controleren als ik HVLP wil spuiten?
Als de verf opgeroerd is, trek het roerlatje uit de verf en houdt het in een hoek van 45° graden boven de pot. Bij een juiste viscosiviteit zal de verf van het latje stromen gedurende 5 à 10 seconden en dan beginnen druppen. Elke seconde dient een druppel van het latje te vallen.
Of nog  Wij zeggen 'je moet in de verf kunnen schrijven ..' Trek het roerhout uit de verf, met de afloop van het roerhout moet je letters kunnen schrijven in het verfoppervlak van de verfpot. Wat geschreven is blijft even zichtbaar en verdwijnt dan twee tellen later in de verfspiegel. De viscociteit is nu goed.

Hoe kies ik een naaldset voor mijn HVLP toestel?
Dikkere verven behoeven een grotere naaldset. FeramoTools nieuwe naaldsets dragen een nummer welke vergelijkbaar zijn met sets van andere fabrikanten. In het algemeen kan men deze regels hanteren, doch de praktijk telt.
- Dunne producten: 0,8mm (#2)
- Lakken: 1,8mm of 2,2mm (#4 of #5)
-
Zware coatings: 2,5mm (#6)
- Multicolors 2,8mm (#7) bv. Dialcolor, Sigmulto.

Zie het kopje "Informatie" bovenaan de website voor meer informatie omtrent de volgende vragen:
- Waarom is de apparatuur van FeramoTools zoveel goedkoper dan andere merken?
- Hoe werkt het met garantie?
- Zijn er ook losse onderdelen verkrijgbaar?
- Wat zijn de levertijden?